Ideeën starten eigen bedrijf

Helaas, je gaat hier geen lijst vinden van concrete ideeën voor het starten van een eigen bedrijf. Onze eigen goede ideeën brengen wij namelijk zelf naar de markt ;). De ideeën die we nog niet naar de markt hebben gebracht, staan op onze ideeënlijst. Wel willen we je in dit blog handvatten geven om tot ideeën voor het starten van een eigen bedrijf te komen.

Ideeënlijst

Het eerste concrete punt is dan ook; maak een ideeënlijst. Inspiratie komt vaak op de meest onverwachte momenten. Heb je zo’n moment van inspiratie? Heel simpel, zet het direct even op je ideeënlijst. Maar wat zijn dan goede ideeën voor het starten van een eigen bedrijf? Daarvoor gebruiken wij een hele simpele definitie van ondernemerschap uit één van onze favoriete programma’s Shark Tank: “Find a problem, create a solution”.

Ondernemerschap, of het runnen bedrijf is eigenlijk niets meer dan dat. Mensen hebben een bepaald probleem en jij kunt hen de oplossing verkopen. Wil je dus aan de slag met ideeën voor het starten van een eigen bedrijf, zul je eerst op zoek moeten gaan naar problemen.

Google Trends

Je kunt zelf op zoek gaan naar problemen, maar gelukkig heb je ook een handige tool zoals Google Trends waarmee je kunt inzien welke trends zoekgedrag op Google vertoont. Deze trends kunnen weer goede indicaties zijn van gaten in de markt waarop je zou kunnen inspelen.

Vraag naar problemen

Klanten zijn mensen en mensen hebben problemen. Als je ze niet naar hun problemen vraagt echter, zul je er vaak ook niet snel achter komen. Daarom zijn wij een groot fan van zo vroeg mogelijk met je potentiële klant in gesprek gaan. Volledig open minded en vooral veel vragen stellen en luisteren. Onze absolute favoriet, zeker als je op zoek bent naar een gat in de markt, is de volgende: Wat zijn op dit moment jouw grootste problemen? Kies een potentiële klant en ga met minimaal 10 van hen in gesprek over het grootste problemen. Heerlijk die problemen, wij smullen er van. Want: “Every problem is an opportunity, and every opportunity is a gift (Jimmy Kimmel, Shark Tank)”.

Concurreer

Een andere manier om ideeën voor het starten van een eigen bedrijf op te doen is eenvoudig: Ga concurreren. Andere mensen hebben al bedacht welke problemen mensen hebben en hebben daarvoor ook al een oplossing bedacht waarmee ze met hun bedrijf geld verdienen. Waarom zou je dus moeilijk doen? Je kunt ook gewoon een concurrerend bedrijf op zetten en het ‘beter’ doen. Dit klinkt misschien wat gek, maar het is natuurlijk dagelijkse kost. Denk maar eens aan hoeveel restaurants, kappers, sportzaken, etc. worden opgestart. Dat zijn allemaal ondernemers die gaan concurreren en het beter proberen te doen dan de ander. Simpel gezegd, kun je op de vijf P’s concurreren: Product, Prijs, Plaats, Promotie en Personeel.

Maar het aller, aller, allerbelangrijkste…

Vind je passie! Dit kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken. Ondernemen is intens. Zeker in het begin zul je veel te hard moeten werken voor veel te weinig geld. Je zult je moeten bewijzen in de markt. Je zult continue obstakels moeten overwinnen en het neemt je leven volledig over. Een scheiding tussen werk en privé en om 17u de deur lekker achter je dicht trekken zit er simpelweg niet in. Het is aan jou. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk dat je échte passie hebt voor wat je doet. Jij moet er gewoon 100% in geloven en er vol voor kunnen gaan. Als je geen passie voor je product of dienst hebt, gaat dit echt niet lukken.

Ideeën starten eigen bedrijf

Wat ons enorm heeft geholpen om die passie te ontdekken is de volgende gedachte-oefening, die stiekem moeilijker is dan je denkt en soms zelfs maanden kan duren voordat ‘ie echt inzinkt.

Stel je het volgende voor…. Bij dezen geef ik jou 40 miljoen euro. 40 miljoen! Laat de impact hiervan even op je inwerken. Dit betekent namelijk letterlijk dat je geen dag van je leven meer hoeft te werken als je daar geen zin in hebt. Je hoeft geen carrière te maken. Je hoeft geen schulden terug te betalen. JE HOEFT HELEMAAL NIKS. Sterker nog, je zou niet eens uit bed hoeven komen als je niet zou willen.

Nu stel ik je een simpele vraag. Je hebt die 40 miljoen. Wat zou je de rest van je leven gaan doen? Hoe zou jij je leven invullen? Waar zou jij dagelijks mee bezig willen zijn? Weet je het antwoord? Top. Dat antwoord is het antwoord op de vraag waarin je een bedrijf zou moeten starten.

Voor Daan, een van de founders van duodeka, was het antwoord na een lange zoektocht eenvoudig (dat is het namelijk altijd als je het eenmaal doorhebt): Dag in dag uit, ‘iets’ vanuit het ‘niets’ maken. En wat doen wij de hele dag bij duodeka venture builders? Precies, we zijn altijd nieuwe digitale producten aan het ontwikkelen en naar de markt aan het brengen. Voor hem, en voor ons, de ultieme uitingsvorm van ‘iets’ uit ‘niets’ maken.