Exponentiële organisaties

De exponentiële organisatie is een begrip dat oorspronkelijk afkomstig is uit het boek ‘Exponentiële organisaties’ van Salim Ismail (ex vice-president Yahoo! en mede-oprichter Singularity University) en Yuri van Geest. In het boek wordt beschreven waarom nieuwe organisaties beter, sneller en goedkoper zijn.

De definitie van een luidt: “Een exponentiële organisatie is een organisatie waarvan de impact (of opbrengst) disproportioneel groot is – ten minste tienmaal groter – vergeleken met gelijksoortige organisaties, door het gebruik van nieuwe organisatietechnieken die verschillende technologieën inzetten.

Exponentiële organisaties kunnen in korte tijd exponentieel groeien. Dit doen ze door slim gebruik te maken van nieuwe technologische mogelijkheden en hun personeel en netwerken flexibel in te zetten. In hun boek geven Salim Ismail en Yuri van Geest enkele voorbeelden van exponentiële organisaties:

AirBnB heeft binnen die periode van 4 tot 5 jaar 90 keer meer meldingen per werknemer. GitHub heeft 109x meer softwareopslag per medewerker. Local Motors maakt auto’s die 1000x goedkoper zijn om te produceren dan een paar jaar geleden. Tesla heeft 30x meer marktkapitaal per werknemer. En de Canadese Tangerine bank heeft 7x meer klanten per werknemer en 4x meer stortingen per klant.

Een belangrijke factor in het creëren van een exponentiële organisatie is het gebruik van algoritmes. In de IT wordt reeds veelvuldig gebruik gemaakt van algoritmes, maar ook buiten deze sector zijn ze waardevol. Algoritmes dienen in beschikbare data patronen te herkennen en deze om te zetten in waardevolle informatie. Met deze informatie kunnen nieuwe producten en diensten bedacht en ontwikkeld worden.

Andere belangrijke factoren zijn het gebruik van (2) flexibel personeel, zodat deze geen vaste kostenpost vormen, (3) bouw een community met fans (ambassadeurs) rondom jouw merk, (4) formuleer een ambitieus doel en (5) benut andermans bezittingen. Goede voorbeelden van exponentiële organisaties die goed gebruik maken van andermans bezittingen zijn Uber en Airbnb.

Interessant onderwerp? Kijk dat zeker dit interview met auteur Yuri van Geest over zijn boek exponentiële organisaties!