Digitaal platform

Wat is een digitaal platform en welke voordelen biedt het?

In de meeste gevallen spreek je van een digitaal platform bij een digitale ‘marktplaats’ die twee groepen klanten bij elkaar brengt in de vorm van vraag en aanbod. Denk natuurlijk aan Uber, dat chauffeurs en consumenten bij elkaar brengt, maar ook aan de letterlijke Marktplaats.nl dat consumenten en consumenten bij elkaar brengt en ook steeds vaker bedrijven.

Bij duodeka praten we in iets bredere context over digitale platformen. Hoewel we het niet oneens zijn met de bovenstaande benadering, zien we ook steeds meer mensen praten over een digitaal platform wanneer ze praten over een app en een digitaal product (Software as a Service).

Daarom gaat dit artikel in op de bredere definitie van een digitaal platform en welke voordelen het heeft.

digitaal platform

Business model

Elk digitaal product, en dus ook een digitaal platform, leunt op een bepaald business model, nog los van de vraag of er daadwerkelijk (goed) geld mee verdiend wordt. Wil je dus aan de slag met het ontwikkelen van een digitaal platform, is het belangrijk dat je eerst helder hebt welk business model je precies wilt hanteren. Wat is je product of dienst? En natuurlijk, wie is je klant?

Mocht je nog niet precies helder hebben wat je waardepropositie überhaupt is? Lees dan eerst hier verder…

Digitale transformatie

Een eenvoudige definitie van digitale transformatie is het digitaliseren (transformeren) van de huidige manier waarop je waarde aan de klant levert. Een goed voorbeeld hiervan is het door ons ontwikkelde HalloLex die juridische dienstverlening voor (startende ondernemers) digitaal toegankelijk wilt maken via digitale modellen en digitale ondersteuning. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien waar de kansen voor digitalisering liggen. Stel jezelf daarom altijd de volgende vragen:

  • Welke aspecten van mijn huidige business vinden fysiek plaats die digitaal zouden kunnen?
  • Welke aspecten van mijn huidige business vertonen veel inefficiëntie?
  • Welke aspecten van mijn huidige business vertonen veel handwerk en/of overlap dat (gemakkelijk) geautomatiseerd zou kunnen worden?

Natuurlijk kun je ook ‘vers’ starten met een digitaal business model.

Voordelen van een digitaal platform

Het runnen van een digitaal platform / digitaal business model biedt legio voordelen.

Bezittingen
Je hebt weinig tot geen fysieke bezittingen nodig. Zelfs Bol.com en Amazon werken steeds meer met dropshipping waardoor ze minder voorraad nodig hebben en een diverser productaanbod kunnen bieden.

Productiviteit
Met digitalisering gaat vaak automatisering gepaard, waardoor er minder handwerk en inefficiëntie plaatsvindt. De meeste digitale platformen hebben tegenwoordig bijvoorbeeld automatische facturering. Dat scheelt al een hoop werk!

Data
Doordat je dienstverlening digitaal plaatsvindt ben je gemakkelijker in staat om data en daarmee inzichten te verwerven. Kijk bijvoorbeeld eens naar een tool als Hotjar waarmee je precies weet op welke knop van je platform het meest gedrukt wordt en nog veel meer.

Hoe te starten?

Ja, leuk dit allemaal. Maar waar begin je nu eigenlijk? In je beleving denk je waarschijnlijk dat hiermee starten gigantische investeringen met zich mee zal brengen. Hoewel het ontwikkelen van goede software zeker niet altijd goedkoop is, zijn wij er van overtuigd dat je al een start kunt maken, zonder meteen grote investeringen te doen. Sterker nog, dat is vaak zelfs beter.

Wij geloven namelijk dat de beste digitale platformen al handmatig getest en uitgevoerd kunnen worden. Zappos founder Tony Hsieh kocht simpelweg de schoenen in fysieke retail winkels nadat hij ze online eerst verkocht had en stuurde ze vervolgens naar de mensen thuis.

Wil je hier meer informatie over en zelf de eerste stappen zetten met je digitale business model? Schrijf je dan in voor onze kennisreeks waarin we je in vier e-mails de theorie uitleggen en je concrete opdrachten geven.