Case | Software om voedselveiligheid te waarborgen

HACCP houdt horeca hygiënisch

In dit blog nemen wij een interessante case door op het gebied van softwareontwikkeling. Uit deze case blijkt uitstekend hoe goede software van enorme toegevoegde waarde kan zijn voor bedrijfsmodellen.

Voedselveiligheid staat voorop

Hygiëne is een dagelijkse uitdaging voor iedereen die met voedsel werkt. Slechte hygiëne wordt niet alleen met een boete bestraft, de imagoschade kan ook onomkeerbaar zijn. Daarom moet je als horecaondernemer steeds tot in detail controleren dat je bedrijf aan de hygiënevoorschriften voldoet. Volgens de Europese wetgeving moet dit via een HACCP-plan gebeuren. HACCP staat voor Hazard analysis critical control points. Het gaat hier om een gestructureerd veiligheidssysteem waaraan elke organisatie die voedsel bewerkt, bereidt en/of verkoopt, moet voldoen. Alle mogelijke risico’s die de voedselveiligheid in gevaar kunnen brengen, moet je in het plan opnemen.

De zeven principes die volgens HACCP horeca voedselvrij houden

Dit HACCP-plan of voedselveiligheidsplan is gebaseerd op zeven basisprincipes. Ten eerste moet je alle potentiële gevaren van de verschillende processen in kaart brengen. Hierna moeten de CCP’s  bepaald worden. Een CCP is een kritiek punt dat van dichtbij gecontroleerd moet worden. Per CCP leg je een norm vast en moet het duidelijk zijn hoe dit gecontroleerd kan worden. Verder moet je duidelijk uitleggen welke acties je zal ondernemen als blijkt dat een CCP niet aan de vooropgestelde norm voldoet. Uiteindelijk moet je periodiek controleren of de toegepast werkwijze tot een gegarandeerde voedselveiligheid leidt. Al deze punten dienen uitgebreid gedocumenteerd te worden.

Specifieke horeca software

De tijden dat dit alles met de hand werd bijgehouden, zijn al lang voorbij. Handmatige registratie kost veel tijd en moeite, is vaak onleesbaar en onnauwkeurig. Daarom bestaan er tegenwoordig speciale software systemen die je helpen het voedselveiligheidsplan op te stellen. De HACCP horeca applicaties worden met een standaard voedselveiligheidsplan geleverd. De meest voorkomende taken zijn op voorhand geprogrammeerd. Een ander voordeel van de software is dat je de documentatie makkelijk kan voorleggen. Alle nodige reportage kan uit het systeem gehaald worden bij een controle door de NVWA. De software helpt je om je HACCP-plan steeds in orde te hebben, zodat je steeds kan aantonen dat je de strenge kwaliteitscontroles hebt doorstaan.